Neem contact op


Klik op de titel om het hele artikel te lezen

Yad Vashem-onderscheiding, Herman van Rens

In de tweede wereldoorlog zijn in Nederland meer dan 100.000 joden vermoord, 18.000 van de 25.000 ondergedoken mensen konden worden gered.

Een aantal van die geredde mensen was het Joodse gezin Cohen-Jacobson met hun zes kinderen die toen varieerden in de leeftijd van twee tot vijftien jaar. Deze mensen werden geholpen door het gezin Schmitz-Zeehandelaar uit Neerbeek. Vader was beambte bij de Staatsmijnen en moeder was van beroep onderwijzeres. Het echtpaar Schmitz had vier kinderen. De oudste, een dochter, was in 1945 tien jaar en voelt op haar 83e nog de beklemmende sfeer van de geheimzinnigheid. “Met mijn vriendinnetjes mocht ik er niet over praten.”

Herman van Rens:” Voor hulp aan medemensen was en is veel moed nodig. In Beek waren toen maar heel weinig mensen die dat aandurfden. Dat kwam door de gezagsgetrouwe mentaliteit waarmee Limburgers opgevoed werden.”

Laaggeletterdheid

Zo vanzelfsprekend als het is om een tekst te lezen, is dat niet voor 1,3 miljoen mensen in Nederland tussen 16 en 65 jaar. Met ook de ouderen erbij gaat het om 2,5 miljoen mensen. Ze zijn laaggeletterd, wat betekent dat ze moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen. Het minimale niveau om volwaardig in de Nederlandse maatschappij te kunnen functioneren, beheersen ze niet. Laaggeletterdheid komt voor in alle geledingen van de samenleving.

Kennedymars Sittard

Aan oefentochten deed hij niet mee. “Nee, die tachtig kilometer loop ik liever pas de dag zelf.” Jean Widdershoven (60), loopt deze Paaszaterdag de 56e editie van de Kennedymars voor de 41e keer. Start en finish zijn op de Markt in Sittard. Er zijn ook kortere afstanden van veertig en tien kilometer.

0