Neem contact op


Algemeen portfolio


Rubriek 'Lekker weekend' en 'Kom binnen' in L-magazine

Voor de gezellige zaterdagbijlage van de krant ga ik geregeld op pad voor de rubriek Lekker Weekend. Zo ging ik mee op kabouterspeurtocht, sprak ik met een gambaspeelster die de tijd vergeet als ze musiceert en zag ik hoe netjes een liefhebber zijn oldtimers onderhoudt. Klik op de titel voor het artikel over de kabouterspeurtocht.

Hobby's en verzamelingen

Voor Via Limburg/De Limburger interviewde ik mensen met hobby's en verzamelingen. Zie mijn Facebookpagina voor enkele voorbeelden hiervan: Taalbureau Zinnig - Marianne Eussen 

Raoul Willms rijdt fietstocht om overleden zoontje Hidde te eren

"Een kind verliezen is het ergste wat je kunt meemaken. Erger dan een scheiding of verlies van je werk," zei de vader van Hidde. Het mannetje werd door een aangeboren hartziekte niet ouder dan acht weken. Vader Raoul Willms deed mee met de fietstocht van Stichting Hartekind om zijn zoontje te eren én om geld in te zamelen voor onderzoek naar hartziekten.

Een aangrijpend onderwerp, waarover niet gezwegen moet worden.

Shannon Rijsdijk vlogt hoe het leven ook kan zijn

Shannon Rijsdijk kreeg voor de derde keer de diagnose acute lymfatische leukemie. Opmerkelijk is dat ze op haar eigen YouTube-kanaal hierover vlogt.

Kinderwijkraad Sittard-Noordoost: Nannet van Loo

Als enige stadsdeel van Sittard-Geleen heeft Sittard-Noordoost een eigen kinderwijkraad. Coördinator Nannet van Loo uit Sittard: „Kinderen leren op een eigentijdse manier hoe hun wijk eruitziet en hoe ze die zelf kunnen verbeteren. Ze leren sociale betrokkenheid en maatschappelijke ontwikkeling. Jong geleerd is echt oud gedaan.”

Restaureren van houten speelgoed: Odet Rothenburg

De grote hobby van Odet Rothenburg uit Maastricht is het restaureren van oud en beschadigd houten speelgoed.

Historische kostuums: Astrid Schoonbrood

Astrid Schoonbrood uit Schinnen maakt historische kostuums voor verenigingen als Regiment d'Arberg uit Elsloo en Los Rios de Gutiérrez uit Schinnen.

Bijbelverhalen vertellen met Playmobil: Désirée van Breugel

De uit Schinnen afkomstige Désirée van Breugel was tot 2002 leerkracht in het basisonderwijs. Aangezien het katholieke geloof altijd een grote rol in haar leven speelde, ging ze naar de catechistenopleiding. Dat leidde tot het vertellen van Bijbelverhalen met Playmobil.

Tuinen van de Oude Pastorie in Beek zijn er voor de hele gemeenschap

Tien vrijwilligers onderhouden de Tuinen van De Oude Pastorie in Beek. Ik sprak met vrijwilliger Ludo Hodzelmans en projectleider René Gerats van Stichting het Limburgs Landschap.

Schutterij Doenrade komt met bijzonder hulpinitiatief

In deze duistere tijden zijn er ook lichtpuntjes te bespeuren. Zoals het burgerinitiatief dat schutterij St. Michaël in Doenrade is opgestart.

Niels Meijers, sinds 2010 voorzitter: „Onder de naam ‘Doenrade helpt elkaar’ zijn we een burgerinitiatief gestart, waarbij we hulpvragers en hulpaanbieders aan elkaar koppelen. De voornaamste aanleiding is de coronacrisis, waardoor ook onze schuttersactiviteiten voorlopig niet doorgaan. In plaats daarvan wilden we iets anders doen. Omdat ons ledenaantal daalde, dachten we al langer na over een bredere maatschappelijke rol in Doenrade. Dit is nu een goed moment. Ik vind het belangrijk dat het slaagt, we doen het allemaal samen.”

Op wereldburgerstage naar Oeganda: Daniek Penners

Daniek Penners uit Urmond mag in juli met vijfendertig anderen van het Graaf Huyn College op een drieweekse wereldstage naar Oeganda. Doel van de stage is verbreding van het wereldbeeld, cultuuruitwisseling en de lokale bevolking helpen met kleine projecten.

Alpe d'Huzes: Michael Smits

Voor de vijftiende keer beklimmen 4 juni vijfduizend fietsers, hardlopers en wandelaars maximaal zes keer de Alpe d’Huez bij Le Bourg d’Oisans in de Franse alpen. Daaronder zijn ook deelnemers uit de Westelijke Mijnstreek.

https://www.limburger.nl/cnt/dmf20200205_00146158/zoon-neemt-vader-mee-naar-alpe-d-huzes-om-emoties-een-plek-te-geven

Lichtstoet Beek

Carnavalszondag 2020 trekt de lichtstoet van Beek mogelijk voor de laatste keer door de straten. De editie van 2021 staat onder druk aangezien de organisatie minder subsidie krijgt.

https://www.limburger.nl/cnt/dmf20200214_00147700/toekomst-van-de-lichtstoet-in-beek-staat-onder-druk-door-lagere-subsidie

Regiment d'Arberg Elsloo: Guus Peters

De Cultuurhistorische Vereniging d’Arberg uit Elsloo, in de volksmond Regiment d’Arberg, is op zoek naar mannen en vrouwen die de historie levend willen houden.

„In het bijzonder spelen we de geschiedenis van Elsloo en haar kasteel uit de hele achttiende eeuw en de Bokkenrijderstijd na”, vertelt Guus Peters, secretaris en initiatiefnemer. Peters richtte de vereniging 29 mei 2012 op nadat hij zag dat de dorpscultuur minder door de eigen mensen gedragen werd. „Wil je het dorp als dorp houden, dan moet je de cultuur en de tradities in stand houden,” is Peters’ mening.

https://www.limburger.nl/cnt/dmf20200127_00144733/cultuurhistorische-vereniging-d-arberg-uit-elsloo-wil-historie-levend-houden 

Marc Kenis vijftien jaar pastoor in gemeente Beek

Marc Kenis is in 2019 vijftien jaar pastoor in Beek en kreeg er enkele jaren geleden ook de parochies Neerbeek, Spaubeek en Sweikhuizen bij. Een mooie aanleiding om hem te bevragen naar het ontstaan en zijn beleving van het priesterschap. Kenis voelde zich geroepen tot het geloof toen hij als jongere in Rome de graven van Paulus en Petrus zag. Het priesterschap ziet hij niet als een baan maar als een beleving. Uitleg over de bijbel geven is zijn belangrijkste missie. De spontane reacties van kinderen (en soms ook van ouders) op het gezaaide geloofsgoed doen hem heel goed. Geestelijke milieuvervuiling en chaos in onze maatschappij baren hem zorgen, maar ziet hij ook als een uitdaging.

https://epapers.beeinmedia.nl/5019_sittard/page_9.html

Kerkdorp Neerbeek is kledingwinkel rijker: Beatrice Claessen

Dat niet de burgemeester van Beek maar een verslaggever van Via Limburg op de Dag van de Ondernemer de gloednieuwe winkel in de Aldenhofstraat in Neerbeek binnenstapte, vond eigenaresse Beatrice Claessen eigenlijk nog wel aparter. In het hoekpand brandt sinds 1 november weer drie dagen in de week licht. Dames, heren en kinderen kunnen er terecht voor jassen, pakjes en jurken in de maten 32 tot en met 56.

https://epapers.beeinmedia.nl/4719_geleen/page_3.html

Digitale vaardigheid: een verrijking of verarming? Charles Willems

Informatie in onze maatschappij wordt steeds vaker via de computer, tablet of telefoon aangeboden en steeds minder aan een balie of loket. Zelfs het doen van betalingen is soms alleen via de digitale snelweg nog mogelijk. Een verrijking of een verarming?

https://www.limburger.nl/cnt/dmf20191112_00132187/digitaal-vaardiger-worden-is-must-in-huidige-maatschappij

Zero Waste: Elisah Pals

In de strijd tegen het plastic afval zijn al stappen gezet. Een gratis plastic tasje bij boodschappen krijgen we sinds 1 januari 2016 niet meer. Vanaf 2021 komt er zelfs een Europees verbod op plastic wegwerpartikelen. Maar het is slechts het begin. In de winkels lacht het plastic je tegemoet. Is het niet hoog tijd om de regelgeving over verpakkingen, afval en de scheiding ervan in heel Limburg, Nederland en Europa op één lijn te laten komen? Voordat dat geregeld is, moet er nog heel wat water door de Maas stromen. Toch kunnen we als consument zelf al heel wat doen om de afvalberg te verminderen.

Hoe? Lees het interview met Elisah Pals: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20190923_00124173/neem-gerust-je-eigen-verpakking-mee

Sopraanzangeres Sanne Vleugels

Als je echt je passie volgt, wil dat niet zeggen dat je leven van een leien dakje loopt. Maar waar een wil is, is een weg. Dat bewijst Sanne Vleugels wel. Lees haar verhaal: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20190923_00124155/die-fledermaus-zingen-met-roze-m-m-s?fbclid=IwAR21kP_1y_9MekyH0O8kLf1tOwU0xy6iBHquG9Wxj4J3-mTJEFz8MbQEYYc

Duuzaam tuinonderhoud, Sandra van den Beuken van Stichting IKL

Elke week in de lente, zomer en herfst je gazon maaien, oeverloos onkruid weghalen, afgevallen bladeren verwijderen in de herfst en snoeien wat te ver is gegroeid: als je wilt, kun je het hele jaar door heel wat uren werkend in je tuin doorbrengen. Voor wie meer plezier van zijn tuin wil hebben en ook nog duurzaam bezig wil zijn, is er goed nieuws. Wil je het milieu zo weinig mogelijk belasten en de natuur daarmee helpen, dan hoef je zelfs helemaal niet zo gek veel te doen in je tuin. Niet alleen wijzelf varen er wel bij, ook de dieren en het klimaat profiteren mee.

https://www.limburger.nl/cnt/dmf20190314_00096418/duurzaam-tuinieren-minder-doen-in-de-tuin-is-winst-voor-mens-dier-en-klimaat 

Kunstenaar Marij Slangen uit Genhout

Een beeldgek noemt amateurkunstenaar Marij Slangen (75) zichzelf. “Beelden die ik zie, blijven hangen. Ik rust niet voordat ik heb kunnen scheppen wat ik bedoel. Maar het wordt altijd wat, soms laat ik een werk even rusten en voeg er dan nog iets aan toe om het te vervolmaken.” Als jong meisje wilde ze scheikunde gaan studeren. Haar pad liep echter anders.

Lees haar verhaal: https://epapers.beeinmedia.nl/2419_geleen/page_3.html

Zomerserie voor Via Limburg

In de zomerserie van VIA Limburg 2019 werd elke week een leuk dorp uit de regio belicht. Ik mocht op pad in Grevenbicht, Geverik, Munstergeleen, Genhout en Berg aan de Maas en koos deze mensen uit:

Secretaris van het Podiumkerkje Henk Boterenbrood uit Grevenbicht: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20190709_00113826/de-directe-nabijheid-van-de-natuur-bevalt-uitstekend

Kunstenaar Jo Peters uit Geverik: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20190709_00113916/kunstzinnig-bezig-zijn-kun-je-niet-stoppen

Pater Martin de Korte van de Pater Karel Hoeve in Munstergeleen: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20190710_00114047/pater-karel-hoeve-is-geen-plek-die-je-voor-jezelf-moet-houden

Thea Henssen uit Genhout: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20190712_00114391/het-is-zo-mooi-wonen-hier-ik-hoop-hier-mijn-hele-leven-te-kunnen-blijven

Augstkoningin Aniek Hornesch uit Berg aan de Maas: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20190712_00114403/vakantiegevoel-aan-de-maasoever

Carnavalsliefde, Lizette en Joeky Burger

Schrijfster Tineke Lemmens

Justitiepredikant PI Sittard Klaas Spoelstra

Wandeling voor blinden en slechtzienden, Ellie Graafmans

Kringenwerk WM, Dick Haster

Kinderzwerfboekenstation Buchten, Anne Widdershoven

Jeugdvrijwilligersprijs Beek, Tuur in het Zand en Laura Vluggen

Luizenmoeders Geleen

Blinddate met kunstenaars, Kim Pennings-Meijers

IVN-gids Caren Menger: 'Boswachter worden was mijn droom'

Gevangenenzorg

Eerste garagesale Spaubeek, Marjan Schins

Puzzelen in een steeds kleiner wordende wereld, Carola Ramakers

0